books on zlibrary

Zwangerschapsdiabetes

Bij zwangerschapsdiabetes is er te veel suiker (glucose) in je bloed.
Dit kan schadelijk zijn voor je baby. En zelf loop je meer risico om tijdens je zwangerschap ook hoge bloeddruk te krijgen. Deze suikerziekte ontstaat als je zwanger bent en gaat na de bevalling weer over. Vaak merk je zelf niet dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Zwangerschapsdiabetes komt voor bij ongeveer 1 op de 20 zwangeren.

De behandeling van zwangerschapsdiabetes bestaat uit het volgen van een dieet onder begeleiding van een diëtist. Door het aanpassen van de voeding en meer lichaamsbeweging lukt het meestal de bloedsuikers weer goed te krijgen. De diëtist legt uit welk voedingspatroon kan helpen bij zwangerschapsdiabetes, welke aanpassingen je kunt maken in jouw eigen eetpatroon  en coacht je om deze adviezen ook echt uit te kunnen voeren.

Na de zwangerschap verdwijnt de diabetes meestal weer, maar heb je wel meer kans om diabetes type 2 te krijgen. De helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes heeft na 5 tot 10 jaar diabetes type 2. Een gezonde voeding en leefstijl blijft ook na je zwangerschap belangrijk, net als een regelmatige controle van je bloedsuikers.

meer info over zwangerschapsdiabetes: https://www.thuisarts.nl/zwangerschapsdiabetes

Maak een afspraak.