Zwangerschap

Je zwangerschap is een belangrijke tijd: jij en je kindje hebben voldoende voedingsstoffen nodig om in conditie te blijven en goed te groeien. Je voeding speelt hierbij een cruciale rol.
Een zwangerschap vraagt ook veel van je lijf. Daarom is het belangrijk dat je zo goed mogelijk voor jezelf en je kindje zorgt. Hiervoor heb je een zorgvuldig samengestelde en uitgebalanceerde voeding nodig, die past bij jouw leefstijl.

Het kan zijn dat je speciale klachten en voedingsproblemen hebt, zoals overmatig overgeven, zwangerschapsdiabetes of een hoge bloeddruk. Misschien kom je onbedoeld opeens heel veel aan. Dan is een zorgvuldig samengestelde voeding nóg belangrijker. Inmiddels is ook bekend dat de kans op complicaties tijdens de zwangerschap kleiner wordt bij een juiste gewichtstoename, gebaseerd op je gewicht van vóór de zwangerschap.
Als diëtist helpen we je graag met een advies dat helemaal op jou en je kindje is afgestemd.

Waarom is voeding zo belangrijk tijdens je zwangerschap?
Voeding draagt bij aan goede voedingstoestand van jezelf, een goed verloop van de zwangerschap en vooral een optimale groei en ontwikkeling van je kindje. Als je bepaalde klachten of ziekten hebt, is deze rol nog groter. Dan moet er namelijk extra op jullie worden gelet.
Om de juiste voeding bij zwangerschap samen te stellen, zijn er landelijke, wetenschappelijke richtlijnen ontwikkeld. Als diëtist zorg ik ervoor dat jouw voeding voldoet aan deze wetenschappelijke voedingsrichtlijnen voor zwangeren.

dieetditdieetdat zwangerschap

Wanneer ga je naar de diëtist?
Als je vragen hebt over voeding tijdens je zwangerschap, is een diëtist de aangewezen persoon. Het is sowieso verstandig om een diëtist te raadplegen als je zwanger bent en je één of meer van de volgende ziektebeelden of klachten hebt:

 • diabetes
 • (een verhoogd risico op) zwangerschapsdiabetes (bijvoorbeeld omdat het in familie voorkomt)
 • chronische obstipatie
 • een eetstoornis
 • voedselovergevoeligheid
 • overgewicht vóór je zwangerschap
 • grote gewichtstoename tijdens je huidige of bij je vorige zwangerschap(pen)
 • hoge bloeddruk (voor of tijdens de zwangerschap)
 • ondergewicht voor of tijdens eerdere zwangerschap(pen)
 • overmatig overgeven
 • bij specifieke vragen en problemen op het gebied van zwangerschap en voeding (bijvoorbeeld over veganisme, vegetarisme en borstvoeding).

Heb je last van één van de klachten of aandoeningen én ben je zwanger? Dan heb je mogelijk een aangepaste voeding nodig.
Overleg met je verloskundige of maak direct een afspraak.

Wat kun je van een diëtist verwachten?
We stellen een volwaardige en op jou afgestemde voeding samen, zodat jij en je kindje tijdens je zwangerschap niets tekort komen. Zo voel je je zo prettig mogelijk en kan je kindje zich optimaal ontwikkelen.
Daarnaast houden we rekening met zwangerschapsklachten en- ziekten en krijg je een praktisch advies dat past bij jouw leefstijl.

Maak direct een afspraak!