Overgewicht

Zit je niet lekker in je vel door je gewicht? Merk je dat jouw gewicht je hindert in het ondernemen van bepaalde activiteiten of lukken sommige dingen niet meer goed door je gewicht? Ga dan nu aan de slag!

Naast dat overgewicht betekent dat je wat kilo’s te zwaar bent heeft het ook invloed op je gezondheid. Met een gezond gewicht heb je minder kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten. Bovendien verkleint een gezond gewicht de kans op bepaalde vormen van kanker. Het is daarom zinvol om af te vallen bij overgewicht.

weegschaal

Wanneer heb je overgewicht?
Overgewicht is te meten met de BMI en met de middelomtrek.

BMI staat voor Body Mass Index. Deze kan je uitrekenen door je lichaamsgewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van de lengte in meters (kg/m2). Of gebruik de BMI-check.

Wat zegt de BMI?

Voor kinderen, 70-plussers en mensen met COPD gelden andere BMI-afkapwaarden, net als voor mensen van Aziatische en Hindoestaanse afkomst.
De BMI zegt niets over de hoeveelheid vet of spieren die je in je lichaam hebt. Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld een bodybuilder volgens de BMI overgewicht heeft, maar nauwelijks vet in zijn lichaam heeft. De BMI is in dit geval geen goede graadmeter.

Middelomtrek
Naast het lichaamsgewicht is het voor de gezondheid van belang waar het vet zich bevindt op het lichaam. Vet in en rond de buik is nadelig voor je gezondheid. Hier lees je hoe je de buikomvang kunt meten:

buikomvang

Wanneer je de buikomtrek hebt opgemeten kun je in deze tabel zien of je verhoogde gezondheidsrisico’s hebt.
buikomvangIn de praktijk geven de Body Mass Index (BMI) en de middelomtrek meestal dezelfde uitkomst. Als dat niet zo is, kan je het beste het resultaat van de middelomtrek aanhouden, omdat deze het extra risico van te veel buikvet meeneemt.

Is er bij jou sprake van overgewicht dan kan een diëtist je helpen, op verschillende manieren.

Inzicht krijgen en leren omgaan met emotie-eten
Misschien ben jij wel iemand die eigenlijk best al veel weet over voeding en ken je alle nieuwste hypes op voedingsgebied maar lukt het je toch niet om op het juiste gewicht te blijven/komen? Dan ligt de focus van de begeleiding juist meer op het inzicht krijgen in de redenen die maken dat je (te veel) eet. We gaan op zoek naar ingesleten denkpatronen en hoe je omgaat met emoties en eten. Vervolgens zoeken we manieren die voor jou effectiever zijn en waarbij wat je eet geen negatief effect heeft op je gewicht. Kijk ook eens onder het kopje mindful afvallen.

Voedingskennis
Het kan ook zijn dat je eigenlijk helemaal niet zo goed weet wat gezond eten inhoud. De nadruk van de begeleiding ligt dan vooral in het vergroten van jouw voedingskennis en het leren toepassen hiervan in je dagelijkse patroon en in bijzondere situaties, bijvoorbeeld tijdens een feestje of etentje, als je op vakantie gaat of als je in wisselende diensten werkt. Ook dan kan je bij Food in Motion terecht.

Koolhydraatbeperkt dieet
Het kan zijn dat er bij jou sprake is van insulineresistentie. Vaak is er dan sprake van vetopslag op de buik. Soms is er sprake van (beginnende) diabetes. In dat geval kan je baat hebben bij een koolhydraatbeperkt dieet.

Combinatie
Meestal combineren we verschillende methoden die jou verder op weg helpen naar een gezonde leefstijl, afhankelijk van jouw situatie en behoefte.

Zet de eerste stap naar een gezondere leefstijl.