Maagverkleining

Bij de behandeling van zeer ernstig overgewicht (morbide obesitas) wordt steeds vaker gekozen voor een maagverkleinende operatie (bariatrische chirurgie). Meest voorkomende operaties zijn een gastric bypass en een gastric sleeve. In onze praktijk komen regelmatig cliënten die in een voortraject van een dergelijke operatie zitten, maar ook naderhand kan onze begeleiding veel voor je betekenen.vrouw-schrijft-c-world-obesity

Meer dan alleen voeding!
Onze diëtist Monique is gespecialiseerd in dieetbegeleiding bij een maagverkleining en is aangesloten bij het landelijke Netwerk Diëtisten Bariatrische Chirurgie. Dit houdt in dat zij veel kennis en ervaring heeft op het gebied van voeding bij een maagverkleining en dat ze korte lijnen heeft met de bariatrie-diëtisten van o.a. de Nederlandse Obesitas Kliniek. Ze kijkt vooral naar jouw verhaal achter je eten en kijkt daarbij ook naar het grote geheel. Zoals je sociale omgeving, activiteiten en hele leefstijl.

NDBC logo

Vanwege onze centrale ligging in Midden Nederland zien wij in onze praktijk cliënten vanuit de hele regio. Woon je niet in Amersfoort of Hoevelaken? Geeft niets, je bent gewoon welkom in onze praktijk.

Lees hier het verhaal van Corine die ter voorbereiding op een maagverkleining begeleiding kreeg van diëtist Monique

Een maagverkleining is zeker geen quick fix, maar slechts een hulpmiddel om af te vallen en het geeft geen garantie voor succes op de lange termijn. Bij je overweging om een maagverkleinende operatie te ondergaan is het belangrijk om rekening te houden met de doelen die je voor ogen hebt en de nadelen die er zitten aan een dergelijke operatie.
Overweeg je een maagverkleining maar ben je er nog niet helemaal uit of dit echt wel iets is dat je wilt? Denk er goed over na. Deze keuzehulp helpt je misschien bij het op een rijtje zetten van de voor- en nadelen.

Om in aanmerking te komen voor een maagverkleinende operatie wordt er van je verwacht dat je in de afgelopen 5 jaar onder begeleiding van een diëtist bent geweest. En dat is niet zomaar een vereiste. Omdat het gaat om een levenslange verandering van eten en drinken is begeleiding van een professional noodzakelijk. Om je voor te bereiden gaan we je voeding alvast stap voor stap alvast aanpassen en leer je hoe je na de operatie kunt eten en drinken om klachten en terugval te voorkomen. Ook besteden we veel aandacht aan het inzicht krijgen in jouw valkuilen, want hoe ga je voorkomen dat je niet terugvalt in het gedrag wat de oorzaak is geweest van jouw overgewicht? Deze begeleiding duurt gemiddeld zo’n 3-12 maanden, en kan je zien als een soort voorbereidingstijd op de situatie na je maagverkleining. Dit maakt de overgang na de operatie kleiner.

Wij richten ons op het begeleiden van mensen in een voor- en natraject van bariatrie die daadwerkelijk hun eet- en leefgewoonten willen aanpakken.

Wat kan je van de dieetbegeleiding verwachten voorafgaand aan een maagverkleinende operatie?

De nadruk van de begeleiding zal vooral liggen op:

man-snijdt-c-world-obisityHet stoppen met lijnen, en daarvoor in de plaats:

 • bewustwording van je huidige eetpatroon;
 • (anders) leren omgaan met moeilijke momenten en valkuilen;
 • zorgen voor een zo volwaardig mogelijke voeding;
 • normaliseren van je portiegrootte.

Het achterhalen van het type eter dat je bent:

 • ben je een lijngerichte eter, een emotionele eter,of een externe eter?
 • hoe ga je nu met je voeding doen en hoe denk je dit straks anders te gaan doen? Kan je dit nu al oppakken? Is er misschien meer hulp bij nodig

Het vergroten van kennis over voeding na de maagverkleining:

 • leren denken en eten in termen van een hapje, een slokje, een stukje in plaats van in termen van stuks, sneetjes, borden, porties;
 • leren over voedingsstoffen en belang van de juiste suppletie.

Het alvast gaan toepassen van deze nieuwe ‘eetgewoonten’ zodat je hier alvast aan kan wennen:

 • drinken en eten apart van elkaar nuttigen;
 • verdeeld over de dag kleine porties eten;
 • rustig eten en goed kauwen;
 • leren luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft;
 • leren om bewust tijd vrij te maken om rustig te kunnen eten.

Leren kritisch voedingsmiddelen te kiezen
Voeden en genieten van je lichaam met gezond voedsel.

Streven naar minimaal 30-60 minuten matig intensieve beweging per dag.

fiets-vrouw-c-world-obesity

Maar ook: begeleiding bij leefstijlfactoren zoals slaap, ontspanning en balans brengen in je leven komen aan de orde.

Wanneer je daar behoefte aan hebt kunnen we je in contact brengen met onze klanten die al een maagverkleining hebben ondergaan om meer over hun ervaringen te horen.

Wat kan je van de dieetbegeleiding verwachten na een maagverkleinende operatie?

Na de bariatrische ingreep blijf je gewoonlijk een tijdje in een natraject bij het obesitascentrum en kan je met je vragen terecht bij de professionals die dit natraject begeleiden. Is dit om welke reden dan ook niet mogelijk, of is het natraject afgesloten dan kan je uiteraard ook bij Diëtistenpraktijk Food in Motion terecht.

Redenen om na een maagverkleining een afspraak te maken met de diëtist kunnen zijn:

 • wanneer je terugvalt in je oude eetgewoonten;
 • wanneer je niet goed eet door het ontbreken van een hongergevoel;
 • wanneer je vermoed dat je te weinig eet;
 • wanneer je last hebt van dumpingklachten (o.a. diarree, misselijkheid, duizeligheid, beven);
 • wanneer je weer in gewicht aankomt;
 • wanneer je last hebt van andere lichamelijke klachten;
 • wanneer je zwanger bent of een zwangerschapswens hebt;
 • wanneer je problemen hebt met het slikken van voldoende suppletie;
 • wanneer er (plastische) chirurgie toegepast gaat worden of toegepast is;
 • maar zeker ook wanneer je je onzeker voelt of je het allemaal wel goed doet;
 • of wanneer je bang bent om weer aan te komen.

Zeker na bariatrie ben je ook van harte welkom om (terug te) komen. Het is geen falen om hulp te zoeken, het is juist een teken van kracht en moed om voor jezelf te zorgen en de juiste ondersteuning te zoeken. En bedenk dat je echt niet de enige bent die het in het natraject moeilijk heeft. Dit is niet iets wat we raar of vreemd vinden. We begeleiden veel mensen in het natraject die het even moeilijk hebben. Dus voel je vrij en zeker niet beschaamd om contact op te nemen.

Wil je voor of na een maagverkleining gebruik maken van dieetbegeleiding dan is het essentieel dat wij beschikken over een volledig overzicht van je (medische) voorgeschiedenis, actuele bloedwaarden, medicatie en supplementengebruik. Daarnaast is een verwijzing van je (huis-)arts wenselijk.

Ga voor gezond!
Maak een afspraak met de diëtist.

Wil je meer weten over maagverkleinende chirurgie? Klik dan hier.

world-copyright