Darmklachten

Minder buikpijn, misselijkheid, winderigheid en vermoeidheid. Dat is wat je wilt als je last hebt van darmklachten. Wil jij weten of je of jouw darmklachten veroorzaakt worden door wat je eet? Met voeding kan je veel invloed hebben op je darmen en daarmee ook op je klachten.  Al je eten passeert je maag en je darmen. Geen wonder dat je met je voeding je maag- en darmklachten kunt verbeteren én verslechteren.

Maar hoe bepaal je wat goed is voor jouw lijf? Er is al veel onderzoek gedaan naar de rol van voeding bij bijvoorbeeld brandend maagzuur, een spastische darm, verstopping of diarree. Toch is de aanpak bij alle maag- en darmziekten anders. En verschillen ook de adviezen over voeding.

Laat je eerst onderzoeken om onderliggende ziekten uit te sluiten
Wanneer je problemen hebt met je maag en/of darmen is het belangrijk om je eerst goed te laten onderzoeken door je huisarts of zo nodig door een maag-darm-leverarts. Pas wanneer duidelijk is wat er precies aan de hand is kan je hulp inschakelen van de diëtist en aanpassingen gaan maken in je voeding.

Laat niet zomaar op eigen houtje voedingsmiddelen weg uit je eetpatroon, de kans dat je juist meer klachten krijgt of op langere termijn tekorten in je voeding krijgt is groot. En ga zeker niet de glutenbevattende voedingsmiddelen weglaten uit je voeding voordat je goed onderzocht bent. Dit maakt het stellen van een goede diagnose vaak onnodig lastig en langdurig.

dietist-in-supermarkt

Mogelijk krijg je de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom of obstipatie. Soms komt er helemaal niets uit het onderzoek. Blijkt uit het onderzoek dat je coeliakie hebt, kijk dan onder het kopje coeliakie. In ieder geval kan je bij ons terecht voor begeleiding.

Wat kan je van de diëtist verwachten?

  • je huidige voedingspatroon zal bekeken worden;
  • extra aandacht wordt gegeven aan jouw vezel- en vochtgebruik;
  • ook aandacht voor leefstijlfactoren en wat je zelf kunt doen om de klachten te verminderen. Denk hierbij aan regelmaat en structuur, beweging en ontspanning;
  • wanneer de klachten aanhouden en er sprake is van een prikkelbare darm kan er een FODMAP-dieet gestart worden. Hierbij worden eerst 2-4 weken bepaalde voedingsmiddelen uit de voeding weggelaten om vervolgens stap voor stap deze voedingsmiddelen weer in je voedingspatroon terug te brengen. Door op deze gestructureerde manier te werk te gaan komen we er achter te welke specifieke voedingsmiddelen bij jou nou precies klachten veroorzaken. Omdat iedereen anders is is het soms even zoeken wat de beste aanpassingen zijn voor jou. Daarna is het belangrijk om te zorgen dat je voeding ook volwaardig blijft en je op de lange termijn geen tekorten krijgt.

Al onze diëtisten zijn bijgeschoold op het gebied van FODMAP-dieet en hebben de basisscholing en/of masterclass FODMAP gevolgd.

Lees hier over de ervaringen van Samira die het FODMAP-dieet volgde.

Wil je meer lezen over maag-darmklachten, kijk dan hier.

Maak nu een afspraak met de diëtist!