Lactose-intolerantie

Lactose is een suiker die in melk voorkomt. Als je lactose-intolerantie hebt, kunnen je darmen deze suiker niet goed verwerken. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan een enzym: lactase.

Hoe herken je lactose-intolerantie?
Bij lactose-intolerantie vergist de melksuiker in je darmen: de melksuiker wordt als het ware niet verwerkt. Daar kun je flink last van hebben.

De volgende klachten kunnen wijzen op lactose-intolerantie:
Misselijkheid, braken, darmgerommel, opgeblazen gevoel, (aanhoudende) buikpijn, buikkrampen, diarree, winderigheid en verstopping.
Herken je deze klachten, neem dan eerst contact op met je huisarts om deze klachten verder te laten onderzoeken. Zo nodig kan je huisarts je verwijzen naar de diëtist.

Hoe wordt lactose-intolerantie behandeld?
Je arts kan beslissen of een lactose-intolerantietest noodzakelijk is of zij/hij kan je doorverwijzen naar een diëtist. De diëtist kan namelijk ook vaststellen of je een lactose-intolerantie hebt. Hiervoor wordt een eliminatie-provocatie-dieet gestart. Een lactose-intolerantie kan worden behandeld met een lactosebeperkt dieet of een lactosevrij dieet.

Mocht je melk en melkproducten niet meer kunnen of willen gebruiken, dan adviseren we je hoe je toch volwaardig en lekker kan blijven eten. Ook krijg je tips over het gebruik van vitaminen en mineralen. Als je toch eens melkproducten wilt gebruiken, wordt ook het gebruik van lactase-enzymen besproken (hiermee wordt de lactose in de voeding afgebroken).

Wat is de rol van voeding bij lactose-intolerantie?
Omdat lactose in veel voedingsmiddelen voorkomt, is het belangrijk dat er goed naar je voeding gekeken wordt. Tijdens de behandeling beoordelen we de voeding en je klachten. Daarop passen we vervolgens je voeding zo aan dat je klachten minder worden.

Wat kun je van de diëtist verwachten?
De diëtist geef je praktische adviezen en een persoonlijke behandeling. Als je lactose- intolerantie hebt, zullen bij een lactosevrije of lactosebeperkte voeding je klachten verminderen of verdwijnen. Samen bekijken we hoe je het dieet zo makkelijk mogelijk kunt inpassen in je leven. Ook onderzoeken we welke hoeveelheid lactose nog wel verdragen wordt, want vaak lukt een beetje lactose wel. Er is aandacht voor het omgaan met het lactosebeperkte dieet in bijzondere situaties, bijvoorbeeld als je uit eten gaat of op feestjes of verjaardagen. En er wordt gekeken of je voeding volwaardig is en blijft wanneer je het lactosebeperkte dieet volgt.

Heb jij een lactose-intolerantie en wil je hulp om je klachten te verminderen? 
Maak dan een afspraak.

Lees hier meer over lactose-intolerantie