books on zlibrary

Kanker

Eén op de drie mensen krijgt ooit kanker. Dat zijn in Nederland ruim 100.000 mensen per jaar. Een gezonde leefstijl met een gezonde voeding vermindert het risico op het ontstaan van kanker.

Maar wat te doen als je kanker hebt? Na de diagnose ‘kanker’ speelt voeding een belangrijke, ondersteunende rol, zowel tijdens als na de behandeling. Voeding kan bijdragen aan een beter verloop van de behandeling en een eventueel voorspoediger herstel. Daarnaast kan voeding ervoor zorgen dat je je tijdens de behandeling beter voelt. Overleg dus met je arts of een bezoek aan de diëtist zinvol is.

De rol van voeding is sterk afhankelijk van de soort kanker, het stadium, de behandeling en de bijwerkingen van de behandeling. De diëtist kan in overleg met je arts antwoord geven op al je voedingsvragen en een voedingsadvies op maat geven, aangepast aan jouw specifieke situatie


Wanneer ga je naar de diëtist?

Het is raadzaam om in de volgende situaties een diëtist te raadplegen:
• als je onbedoeld afvalt;
• als je meer dan 5 dagen niet of nauwelijks kan eten;
• als je last hebt van klachten die ervoor zorgen dat je niet kán eten;
• bij ongewenste gewichtstoename tijdens of na de behandeling;
• bij vragen over specifieke diëten en/of dieetpreparaten, zoals drinkvoeding en sondevoeding.

Wat kun je van een diëtist verwachten?
De diëtist helpt je om een volwaardige en op jouw situatie afgestemde voeding samen te stellen, zodat je zo goed mogelijk voorbereid de behandelingen in gaat. Verder kunnen we je tips en adviezen geven om eventuele klachten te verminderen of te voorkomen. Ook helpen we je grip te krijgen en houden op de praktische zaken zoals wie er boodschappen gaat doen en door wie en hoe de warme maaltijden verzorgd gaan worden zolang jij dit zelf niet kan.

Maak direct een afspraak

Wil je meer lezen over voeding en kanker? Kijk dan hier.