Het verhaal van Jan

Graag wil u vertellen over mijn ervaringen met Diëtistenpraktijk Food in Motion.
Deze zomer kwam ik door een ongelukkige val in het ziekenhuis terecht, ik had mijn sleutelbeen gebroken.  Gelukkig kon ik al snel weer naar huis. Maar ja, toen begonnen eigenlijk de problemen pas. Ik begon af te vallen, mijn broek begon af te zakken. En omdat ik altijd al een dunnetje was, was dat afvallen helemaal niet de bedoeling. Ik merkte dat ik steeds vermoeider raakte en dat ik me steeds slapper begon te voelen, ondanks dat ik ook wel trainde bij de fysiotherapie. Op een dag ging ik weer naar de fysiotherapie en kwam ik in gesprek met een alleraardigste dame ook daar in het gebouw gevestigd was. Het bleek een diëtiste. Al snel kwamen we te spreken over mijn onbedoelde afvallen. De diëtiste vroeg me hoeveel ik was afgevallen en in hoeveel tijd. Het bleek dat ik een risico had op ondervoeding. Dit had ik nooit gedacht, dat ik ondervoed zou kunnen raken, dit leek mij iets voor een kindje in een derdewereldland.  Maar ik wilde er wel iets aan doen. Uiteindelijk spraken we af dat ik op consult zou komen om te zien of ik met mijn voeding kon zorgen dat ik niet verder afviel.

Dus toen kwam ik op mijn 87e voor het eerst bij een diëtiste. En ik zal u vertellen, daar heb ik geen spijt van gekregen.
De diëtiste vroeg van alles over mijn gezondheid en leefsituatie, wat ik zoal at en of ik hulp had met boodschappen en koken nu mijn sleutelbeen gebroken was. Eerlijk gezegd kookte ik al heel lang niet meer, eigenlijk al niet meer sinds mijn vrouw is overleden begin van het jaar. Het smaakte me gewoon niet meer en ik vond het ook te veel werk. Ik was moe en lusteloos en had ook geen zin om er op uit te trekken voor boodschappen.. Ik koos vaak voor kant-en-klaarmaaltijden van de slager, maar echt lekker vond ik die ook niet, dus soms nam ik alleen maar een cracker met een beker melk bij het avondeten. Uiteindelijk bleek dat mijn voeding onvolwaardig was en dat ik vooral te weinig eiwitten binnenkreeg.

Vervolgens gaf de diëtiste het advies om meer eiwitten te eten, zoals kwark, yoghurt en wat extra kaas. En wekelijks een visje van de markt. Kwark had ik nog nooit gegeten, maar ik besloot me er aan te wagen. En ik moet zeggen, met wat aardbeien en siroop lust ik het graag. De gegeven adviezen heb ik dus met smaak opgevolgd. En elke week ga ik naar de kraam voor een visje.

Inmiddels zijn we 4 maanden verder en voel ik me weer de oude, alhoewel ik moet zeggen meer dan de oude. Mijn eten smaakt me weer zoals vroeger en ik voel me fitter dan ik in me in jaren gevoeld heb. De fysiotherapeut staat versteld van mijn conditie en mijn kracht is ook weer helemaal terug. Zelf koken doe ik niet meer, heb ik besloten. En dan mag ook op mijn leeftijd. Op advies van de diëtiste heb ik nu maaltijden van de maaltijdservice, één keer in de week eet ik bij mijn zoon en één keer in de 2 weken eet ik in het buurtcentrum. En dat bevalt me prima.

Ik had nooit gedacht dat het advies van de diëtist me zo goed vooruit kon helpen en ben er heel blij mee.

Ik wil u dan ook zeker aanraden om contact met de diëtiste te zoeken wanneer u onbedoeld bent afgevallen.

Hoogachtende groet Jan