Ondergewicht
Er is een grote groep gezonde mensen met een te laag gewicht. Misschien ben jij zo iemand: je kunt alles eten wat je wilt en komt toch niet aan. Veel mensen zullen jaloers op je zijn, omdat je alles kunt eten. Ze beseffen niet dat aankomen voor jou net zo moeilijk is als afvallen voor hen.
Ondergewicht betekent dat je minder weegt voor je lengte dan goed is voor je gezondheid. Ondergewicht kan komen door een onderliggende, onbekende ziekte.
Soms speelt de leefstijl een rol, bijvoorbeeld wanneer je tijd neemt om rustig te ontbijten, te lunchen of een warme maaltijd te bereiden en eten. Een andere reden kan zijn dat je door depressiviteit geen trek hebt of geen fut hebt om boodschappen te doen of te koken.
Ondergewicht kan ook komen door een snelle stofwisseling of door een eetstoornis. Ga bij (het vermoeden van) een eetstoornis altijd eerst naar je huisarts.
Ook als je in korte tijd veel afvalt zonder dat er een aanwijsbare reden voor is, is een bezoek aan je huisarts verstandig.
Is ondergewicht erg?
Een te laag gewicht kan een risico voor je gezondheid zijn: je kunt een tekort hebben aan voedingsstoffen, je conditie kan achteruit gaan en je kunt je sneller lusteloos en moe voelen. Ook heb je meer kans op botbreuken. Je kunt last krijgen van haaruitval, een wegblijvende menstruatie en tal van andere klachten.
Wanneer heb je ondergewicht?
Wanneer je BMI lager is dan 18,5 spreek je van ondergewicht.
Voor 70-plussers geldt een ondergrens van BMI 20 en heb je COPD dan geldt een ondergrens van BMI 21. Voor kinderen en ouderen gelden andere BMI-waarden.
Check hier je BMI.
Naar de diëtist?
Als jouw ondergewicht je hindert in jouw dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld omdat je moe of futloos bent, is het tijd om een afspraak te maken.
Wat kan je van de begeleiding verwachten?
Samen werken we er bijvoorbeeld aan dat:
- je voeding zo volwaardig mogelijk is. Het gaat hierbij niet alleen om extra energie geleverd door eiwitten, vetten en koolhydraten, maar ook om een goed samengestelde voeding;
- je meer kennis krijgt over voedingsmiddelen die voor jou geschikt zijn om te gebruiken;
- je zo veel mogelijk structuur en regelmaat hebt in je eetpatroon, met eventueel extra eetmomenten;
- je inzicht krijgt in jouw manier van omgaan met spanningen en stress. Ben je iemand die bij spanningen niets meer door zijn keel krijgt? Dan is het misschien verstandig om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een psycholoog om te leren hoe je hier op een andere manier mee om kunt gaan;
- je gewicht toeneemt en je je weer energieker en fitter gaat voelen.
Je krijgt hierbij advies op maat, afgestemd op jouw persoonlijke situatie.
Soms is het nodig om tijdelijk drinkvoeding of andere supplementen te gebruiken, dit gebeurt alleen als er geen andere opties zijn, ook hier krijg je, zo nodig, advies over. Met begeleiding kom je op een gezonde manier aan tot je weer een gezond gewicht hebt bereikt.
Heb je, naast ondergewicht, ook last van een of meerdere (chronische) ziekten, dan kan er sprake zijn van ondervoeding. Klik hier voor meer informatie over ondervoeding.
Overgewicht
Zit je niet lekker in je vel door je gewicht? Ben je de grip op je eetpatroon kwijt en weet je niet goed hoe je de boel weer op de rit kunt krijgen? Merk je dat jouw gewicht je hindert in het ondernemen van bepaalde activiteiten of lukken sommige dingen niet meer goed door je gewicht? Ga dan nu aan de slag!
Naast dat overgewicht betekent dat je wat kilo’s te zwaar bent heeft het ook invloed op je gezondheid. Met een gezond gewicht heb je minder kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten. Bovendien verkleint een gezond gewicht de kans op bepaalde vormen van kanker. Het is daarom zinvol om af te vallen bij overgewicht.
Wanneer heb je overgewicht?
Overgewicht is te meten met de BMI en met de middelomtrek. BMI staat voor Body Mass Index. Deze kan je uitrekenen door je lichaamsgewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van de lengte in meters (kg/m2). Of gebruik de BMI-check.
Voor kinderen, 70-plussers en mensen met COPD gelden andere BMI-afkapwaarden, net als voor mensen van Aziatische en Hindoestaanse afkomst.
De BMI zegt niets over de hoeveelheid vet of spieren die je in je lichaam hebt. Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld een bodybuilder volgens de BMI overgewicht heeft, maar nauwelijks vet in zijn lichaam heeft. De BMI is in dit geval geen goede graadmeter.
Middelomtrek
Naast het lichaamsgewicht is het voor de gezondheid van belang waar het vet zich bevindt op het lichaam. Vet in en rond de buik is nadelig voor je gezondheid. Hier lees je hoe je de buikomvang kunt meten:
Wanneer je de buikomtrek hebt opgemeten kun je in deze tabel zien of je verhoogde gezondheidsrisico’s hebt.
In de praktijk geven de Body Mass Index (BMI) en de middelomtrek meestal dezelfde uitkomst. Als dat niet zo is, kan je het beste het resultaat van de middelomtrek aanhouden, omdat deze het extra risico van te veel buikvet meeneemt.
Is er bij jou sprake van overgewicht dan kan een diëtist je helpen, op verschillende manieren.
Inzicht krijgen en leren omgaan met emotie-eten
Misschien ben jij wel iemand die eigenlijk best al veel weet over voeding en ken je alle nieuwste hypes op voedingsgebied maar lukt het je toch niet om op het juiste gewicht te blijven/komen? Dan ligt de focus van de begeleiding juist meer op het inzicht krijgen in de redenen die maken dat je (te veel) eet. We gaan op zoek naar ingesleten denkpatronen en hoe je omgaat met emoties en eten. Vervolgens zoeken we manieren die voor jou effectiever zijn en waarbij wat je eet geen negatief effect heeft op je gewicht. Kijk ook eens onder het kopje mindful afvallen.
Voedingskennis
Het kan ook zijn dat je eigenlijk helemaal niet zo goed weet wat gezond eten inhoud. De nadruk van de begeleiding ligt dan vooral in het vergroten van jouw voedingskennis en het leren toepassen hiervan in je dagelijkse patroon en in bijzondere situaties, bijvoorbeeld tijdens een feestje of etentje, als je op vakantie gaat of als je in wisselende diensten werkt. Ook dan kan je bij Food in Motion terecht.
Koolhydraatbeperkt dieet
Het kan zijn dat er bij jou sprake is van insulineresistentie. Vaak is er dan sprake van vetopslag op de buik. Soms is er sprake van (beginnende) diabetes. In dat geval kan je baat hebben bij een koolhydraatbeperkt dieet.
Combinatie
Meestal combineren we verschillende methoden die jou verder op weg helpen naar een gezonde leefstijl, afhankelijk van jouw situatie en behoefte.
Obesitas
Is er bij jou sprake van obesitas? Ook dan helpen we je graag!
Wanneer je obesitas hebt is er zeker risico voor je gezondheid. Waarschijnlijk zal je door je gewicht ook lichamelijke klachten hebben of werkt je gewicht door in je sociale leven of heeft het een effect op je zelfvertrouwen. Dit kan maken dat je de stap om een afspraak met de diëtist te maken lastig vindt.
Belangrijk om te weten is dat de diëtist er is om samen met jou te werken aan het veranderen van je eetpatroon. Een diëtist is er niet om je te vertellen wat je allemaal verkeerd doet. Wat we wel doen? Afhankelijk van jouw wens gaan we aan de slag met het stap voor stap aanleren van een gezond eetpatroon. De diëtist coacht je hierbij.
Wat kan je van de begeleiding verwachten?
- je ontdekt wat je zelf wilt en kunt veranderen en wat voor jou haalbaar is;
- samen zoeken we naar de mogelijkheden die bij jouw situatie passen;
- tips over hoe je jouw eetpatroon kunt verbeteren en toch gezond en lekker kunt blijven eten;
- je krijgt meer inzicht in andere aspecten die van invloed zijn op je gewicht; hoeveel je beweegt, hoe je om gaat met emoties, hoe je om gaat met spanning of stress;
- je krijgt meer inzicht in wat en waarom je nou precies eet;
- je leert anders omgaan met je valkuilen en zelf oplossingen te bedenken;
- reken op een actieve aanpak, je krijgt soms opdrachten om thuis aan te werken, bijvoorbeeld het bijhouden van een eetverslag, schrijfopdrachten of ontspanningsoefeningen;
- begeleiding op maat, afgestemd op jouw persoonlijke situatie;
- waar nodig schakelen we andere hulpverleners in, bijvoorbeeld een fysiotherapeut, psycholoog of maatschappelijk werker, alles om jou verder op weg te helpen naar een blijvend gezondere leefstijl.