Het verhaal van Samira

Ik kon echt niet meer begin juli 2017. Ondanks dat ik net vakantie had gehad bleef ik maar vermoeid en had ik heel veel last van mijn darmen. Krampen, pijnscheuten en een enorm opgeblazen buik aan het eind van de dag. En de ene keer hele harde ontlasting en dan juist weer heel dun. Nadat de internist de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom had vastgesteld stuurde hij me door naar de diëtist.

In september kwam ik voor het eerste consult langs bij Food in Motion. De diëtist nam uitgebreid de tijd om te luisteren naar mijn verhaal en mijn klachten. Ze begreep mijn frustratie, ik had al zo lang last van mijn buik, nu was het genoeg! Het was fijn om een keertje uitgebreid mijn verhaal te doen. Na het doorspreken van mijn voeding kwamen we tot de conclusie dat het wel goed zat met met vezel- en vochtinname. Dat kon dus niet de reden zijn van mijn klachten. De diëtist stelde voor om te starten met het FODMAP-dieet. Omdat ik hier zelf ook al wel wat over had gelezen leek dit mij wel wat.

De eerste week was echt lastig, ik moest me echt wel inlezen in het dieet, want die FODMAP’s zitten echt overal in. Na die eerste week merkte ik al dat mijn klachten een heel stuk minder werden en na drie weken was ik zo goed als klachtenvrij. Ik kon het echt niet geloven! Dit was al jaren niet meer zo geweest.

Toen moesten we gaan testen waar ik nou precies niet tegen kon. Dit werd al snel duidelijk. Ik was gek op het brood dat mijn moeder elke dag vers bakte, maar daar werd ik dus echt heel erg ziek van. Zelfs een klein stukje gaf mij al klachten. Ook knoflook en ui zijn bij mij de boosdoeners. Inmiddels heb ik alle FODMAP’s getest en zijn er geen andere voedingsmiddelen bijgekomen waar ik slecht op reageer, dus dat is een meevaller.

Inmiddels bakt mijn moeder haar brood met speltmeel in plaats van met tarwemeel, speciaal voor mij. En als ik het bij een klein stukje houdt verdraag ik het goed. De uien eet ik helemaal niet meer, als ik die eet blaast mijn buik direct op als een grote ballon. En voor de knoflook heb ik een foefje gevonden, ik maak zelf knoflookolie waarbij ik de knoflook langzaam verhit in wat olie zodat de smaak van de knoflook overgaat in de olie. Vervolgens laat ik de olie afkoelen en zeef ik de stukjes knoflook er uit. De olie gebruik ik vervolgens om in te bakken. Dat is ook heerlijk.

Ik ben achteraf enorm blij dat ik het FODMAP- dieet heb gedaan en dat ik er achter ben gekomen waar mijn klachten vandaan kwamen. Sinds ik het dieet volg heb ik nooit meer zulke enorme klachten gehad en heb ik weer veel meer energie. Ik ben blij met de begeleiding van de diëtist, omdat het best een ingewikkeld dieet is is begeleiding echt wel nodig.

Samira

Terug naar maag-darmklachten