books on zlibrary

Corona herstel

Ben je ernstig ziek (geweest) door het corona-virus? In het ziekenhuis of gewoon thuis? Dan zal je merken dat je flink hebt ingeleverd qua kracht en conditie. Door het ziekteproces verbruikt je lichaam extra energie en eiwit en hierdoor is er sprake van veel spiermassa-afbraak, waardoor je slap, snel buiten adem en ontzetten moe kunt voelen. Dit komt omdat er onder andere sprake is van (risico op) ondervoeding door ziekte. Dit is ook het geval als je overgewicht hebt en dit treft ook jongere mensen. Dus ook als je jong en voorheen fit was kan je ondervoed zijn door corona.

Tijdens het doormaken van corona en voor herstel na corona zijn grote hoeveelheden extra eiwitten nodig. Doordat dit zulke grote hoeveelheden zijn is je lichaam niet in staat te herstellen zonder extra aanvullingen, zeker niet als je door veranderde geur- en smaak, misselijkheid of benauwdheid minder eet dan normaal.

Ook als je al enige tijd ‘genezen’ bent van corona kan het zijn dat je na enkele weken of maanden nog steeds het gevoel hebt dat je conditie en kracht niet verbeteren. Terwijl je misschien al wel veel meer wilt doen en er ook meer van je verwacht wordt (door school, je gezin of je werk). Weet dat het niet vreemd is dat het nog niet lukt, het zijn signalen van je lichaam dat je echt nog niet hersteld bent. En dat je lichaam behoefte heeft aan extra voeding.

Zonder de extra eiwitten is herstel vaak moeizaam. Onze diëtisten kunnen berekenen of de hoeveelheid eiwit in jouw voeding momenteel voor jou voldoende is voor herstel. Ze geven tips en adviezen over hoe je je voeding eiwitrijker kunt maken. Dit doen we met gewone voeding en waar nodig met speciale dieetpreparaten die je kunnen helpen om aan te sterken. Daarnaast is het belangrijk om ook weer in beweging te komen.

We werken daarom samen met fysiotherapeuten die je kunnen ondersteunen met een trainingsprogramma om de spierkracht weer op te bouwen, aangepast op wat voor jou haalbaar is.
Zo nodig werken we ook samen met logopedist (bij slik- en kauwklachten), ergotherapeut (wanneer het je niet lukt om je gebruikelijke activiteiten op te pakken) en met POH-GGZ (bij psychische problemen als gevolg van corona).

[maxbutton id=”1″ url=”https://foodinmotion.nl/wp/maak-een-afspraak-bij-food-in-motion ” ]