Coeliakie

Wat mag je nou eigenlijk wel of niet eten als je coeliakie hebt? Hoe kan je op het etiket zien of een product glutenvrij is? Hoe weet ik of mijn voeding volwaardig is? Ik eesmetting? Komt dat echt zo nauw? Mag ik dan helemaal niets meer eten?

Zomaar wat vragen die je kunt hebben wanneer je coeliakie hebt. Onze diëtist Monique Benhaddou helpt je graag bij het beantwoorden van al je vragen. Zij is gespecialiseerd in voeding bij coeliakie en aangesloten bij het diëtistennetwerk van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Wat is coeliakie eigenlijk?
Coeliakie (of glutenintolerantie) is een chronische ziekte van de dunne darm. Gluten, een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen, veroorzaakt beschadiging van het darmslijmvlies. Dit kan leiden tot een verminderde opname van voedingsstoffen. Dit verbetert snel na het volgen van een glutenvrij dieet. Meestal herstelt de darm zelfs volledig. Maar eet je ook maar een ietsiepietsie beetje gluten, dan ontstaat er weer schade aan je darmslijmvlies.

Zelf al vast starten met glutenvrij eten? NIET DOEN!

Vermoed je dat je misschien coeliakie hebt, raadpleeg dan eerst een arts. Wanneer je op eigen initiatief start met glutenvrij eten is het stellen van de diagnose coeliakie daarna namelijk niet goed meer mogelijk. Het betekent meestal dat je eerst weer enkele weken gluten moet gaan eten, met alle mogelijke klachten van dien, om vervolgens alsnog een onderzoek te laten doen.

Hoe wordt coeliakie vastgesteld?
Coeliakie wordt vastgesteld door een arts. Meestal is dat een kinderarts of een maag-, lever- en darmarts. Dit gebeurt via bloedonderzoek. Vrijwel altijd wordt er ook een stukje weefsel van de dunne darm onderzocht.
Coeliakie is bij 1% van de Nederlandse bevolking vastgesteld, maar dit aantal neemt sterk toe. Naar schatting hebben in Nederland zo’n 160.000 mensen coeliakie. De meeste van hen, zo’n 135.000, weten dat nog niet.

Hoe wordt coeliakie behandeld?
Coeliakie wordt altijd behandeld met een levenslang en strikt dieet: een glutenvrij dieet. Dit is de enige mogelijk behandeling. Na de diagnose zal de arts nog regelmatig controles uitvoeren om te beoordelen of de darm goed herstelt.

Wat is de rol van voeding bij coeliakie?
Wie coeliakie heeft, moet een glutenvrij dieet volgen. Niet voor even, maar levenslang. Dat komt heel precies. Eet je toch gluten, al is het maar een heel klein beetje, dan beschadigt de dunne darm onmiddellijk.

gluten

Wat is gluten?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasan tarwe (ook wel bekend als kamut®). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen (bijvoorbeeld ketjap), sommige snoepjes, ijssoorten en bier. Haver is vaak gecontamineerd (besmet) en daardoor ook niet zonder meer veilig te gebruiken in een glutenvrij dieet.
Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen. Door het eten van glutenvrije voeding herstellen de darmen en kunnen ze weer voldoende voedingsstoffen opnemen.
In het glutenvrije dieet ontbreken de graanproducten die veel voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur bevatten. Ook jodium en calcium zijn een punt van aandacht. Om goed te kunnen beoordelen of je iets wel of niet mag eten, heb je veel kennis van voeding nodig. Een diëtist kan je helpen een glutenvrij dieet in je leven in te passen en te beoordelen hoe je kunt kiezen voor de juiste vervangers zonder voedingstekorten te krijgen en een gezond glutenvrij eetpatroon ontwikkelen. Veel glutenvrije vervangers zijn namelijk erg zout, vet en zoet.

Wanneer ga je naar de diëtist?
Het is belangrijk om kort na je diagnose naar een afspraak te maken. De diëtist is namelijk de aangewezen persoon om je te behandelen. Door coaching leer je van alles over gluten in je voeding. Deze kennis heb je nodig om zelf de juiste voedingskeuzes te kunnen maken.
Om goed op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten en om de volwaardigheid van je voeding in de gaten te houden, is het belangrijk om – in overleg – één tot twee keer per jaar op consult te blijven komen.

logo-goed-glutenvrij
Heb je coeliakie en twijfel je of je wel gezond genoeg eet en voldoende voedingsstoffen binnen krijgt? De diëtist weet het!

Wat kun je van de diëtist verwachten?

  • je krijgt een praktisch en persoonlijk voedingsadvies over jouw glutenvrije voeding. Hierdoor verminderen je klachten en verbetert je voedingstoestand. Dit gebeurt opeen praktische manier, zodat jij je dieet zo makkelijk mogelijk kunt inpassen in je leven.
  • je leert welke graansoorten je wel kunt gebruiken, hoe je etiketten kan lezen en welke glutenvrij logo’s wel en welke niet betrouwbaar zijn.
  • hoe je gezond glutenvrij kan eten (veel glutenvrije producten zijn ongezond)
  • daarnaast is er veel aandacht voor het voorkomen van contaminatie (besmetting) van glutenvrije producten tijdens de bereiding van maaltijden.
  • ook bij aanhoudende klachten ondanks een glutenvrij dieet helpt de diëtist jou door te onderzoeken of er misschien sprake is van glutenstapeling of verborgen gluten.

Afspraak maken

Onze praktijk heeft een gunstige ligging in Midden Nederland en is hierdoor makkelijk te bereiken. Ook wanneer je iets verder weg woont ben je van harte welkom in onze praktijk. Diëtist Monique Benhaddou is gespecialiseerd in coeliakie en glutenvrij eten en is aangesloten bij het Netwerk Coeliakie Diëtisten. Maak dus een afspraak bij Monique!

Wil je meer weten over coeliakie? Kijk dan op www.glutenvrij.nl.

Geen coeliakie maar toch klachten?
Soms blijkt uit diagnostisch onderzoek dat er geen sprake is van coeliakie maar is er wel sprake van aanhoudende darmklachten. Ook dan kan de diëtist je helpen om te onderzoeken of je klachten door voeding veroorzaakt worden. De vraag is of je daadwerkelijk last hebt van de gluten of van andere stofjes in je voeding. Zie voeding en maag-darmklachten.

Maak een afspraak