Koolhydraatbeperktdieet

Een koolhydraatbeperkt dieet is een voeding waarbij je niet minder, maar vooral anders gaat eten.
Door minder koolhydraten en juist iets meer gezonde vetten en eiwitten te eten kan je afvallen en/of je bloedglucose verbeteren en voorkom je een hongergevoel.  Hoeveel minder koolhydraten er gegeten kunnen worden verschilt van persoon tot persoon.  Daarover kan een diëtist adviseren. Lekker en zonder hongergevoel!

Het koolhydraatbeperkte voedingspatroon is één van de voedingspatronen  voor iedereen met diabetes, zoals in de nieuwe voedingsrichtlijn van het NDF is opgenomen (Nederlandse Diabetes Federatie).
Bij overgewicht of overgewichtdiabetes is er meestal sprake van insuline-ongevoeligheid. Je lichaam heeft steeds meer insuline nodig om je bloedsuiker op peil te houden. Koolhydraten stimuleren insuline-aanmaak en insuline stimuleert vervolgens weer vetopbouw. Insuline blokkeert tegelijkertijd ook vetverbranding. Dit is ook waarom het vaak niet lukt om af te vallen door alleen op calorie-inname te letten.

Voor wie is een koolhydraatbeperktdieet geschikt?
Voor mensen die te zwaar is, vooral wanneer er veel vet op of in de buik zit. Voor mensen met verhoogde nuchtere bloedsuikers. Voor mensen met overgewichtdiabetes (type 2), zeker wanneer er steeds meer medicatie nodig is om de bloedsuiker op peil te houden.

Voor wie is een koolhydraatbeperkt dieet minder geschikt?
Voor zwangere vrouwen. Voor mensen met hartfalen. Voor mensen met LADA diabetes. Voor mensen die een eetstoornis hebben of hebben gehad. Geldt dit voor jou, dan kan een diëtist jou informeren over wat wel of niet haalbaar is. Wellicht kan je met een minder strenge koolhydraatbeperking ook al een heel eind komen.

Wat kan een diëtist bijdragen?
Een diëtist kan bepalen welke mate van koolhydraatbeperking het beste past bij jouw situatie, lijf, gezondheid en eetgewoonten. Ook kan een diëtist je leren hoe je etiketten kan lezen, hoe je zelf een gezond dagmenu samenstelt, hoeveel vet en eiwit je precies nodig hebt. Maar ook kan een diëtist je helpen leren omgaan met moeilijke situaties zoals tijdens een feestje, vakantie of wanneer je heel druk bent op je werk. Daarnaast zal de diëtist altijd aandacht besteden aan het belang van voldoende lichaamsbeweging en rust.

Goed om te weten!
Wij zijn geen voorstanders van extreem strenge koolhydraten waarbij er zo weinig koolhydraten gegeten worden dat je in een ketose raakt. Dit is helemaal niet nodig om toch effect te behalen. Bovendien het een dergelijk strenge koolhydraat niets anders dan een crash-dieet. Op lange termijn is het niet vol te houden waardoor terugval in oude eetgewoonten op de loer ligt. Daarnaast is het risico groot dat er tekorten in de voeding ontstaan.

Ook begeleiden we bij het, op termijn, weer uitbouwen van een voeding naar iets meer koolhydraten is verstandig. Je kunt niet zomaar stoppen met een koolhydraatbeperktdieet en alles weer gaan eten. Ongetwijfeld kom je weer aan en stijgen je bloedglucosewaarden weer wanneer je dit doet. Rustig uitbouwen en onderzoeken waar jouw ‘koolhydraatgrens’ ligt is dus belangrijk.

20150412_185425

Wil je aan de slag met een koolhydraatbeperkt dieet? Maak dan nu een afspraak met de diëtist!

Informeer ook je (huis)arts of praktijkondersteuner. Zeker wanneer je medicijnen slikt of insuline spuit is het essentieel om extra controles in te plannen. Meestal is het nodig om kort na het starten van een koolhydraatbeperkt dieet de medicatie of insuline te verlagen. Doe dit nooit op eigen houtje. De diëtisten van Food in Motion onderhouden nauwe contacten met je huisarts en praktijkondersteuner.

De diëtisten van Diëtistenpraktijk Food in Motion zijn geschoold op het gebied van koolhydraatbeperkte diëten. Wij werken graag zonder pakjes en zakjes en zijn daarom fan van o.a. Harriët Verkoelen en ook van PuurGezond. De boeken Diabetes type2? Maak jezelf beter van Karine Hoenderdos en Hanno Pijl sluiten hier naadloos op aan met duidelijke uitleg en heerlijke gerechten laag in koolhydraten.